Ferdinand Porsche ble født i 1875, og allerede som 18-åring begynte han å arbeide i elektrofirmaet Bela Egger & Co i Wien. Han viste seg å ha usedvanlig stor teknisk forståelse, og i løpet av få år ble han leder for bedriftens testavdeling. På kveldstid snek han seg inn på kveldsforelesningene ved det tekniske universitetet i Wien, og dette var den eneste ”formelle” utdannelsen Porsche fikk i ingeniørfaget.

Fra 1898 arbeidet han i Jacob Lohner & Co i Berlin, og i år 1900 presenterte han sin elektriske bil på verdensutstillingen i Paris. Bilen hadde en toppfart på mer enn 55 km/t og satte flere fartsrekorder. I 1906 ble han ansatt i Austro-Daimler som sjefsdesigner, hvor han blant annet utviklet en strømlinjeformet racerbil med 85 hestekrefter. I 1910 kom denne bilmodellen på både 1., 2. og 3. plass i det såkalte prins Henry løpet.

Ferdinand Porsche konstruerte flymotorer, brannbiler, busser, transportsystemer, traktorer, motoriserte kanoner og vindkraftanlegg. I 1917 ble han utnevnt til æresdoktor ved Wien tekniske universitet. Allerede i 1923 begynte han å konstruere en rimelig småbil, et behov han så fordi bilen fortsatt var et dyrt privilegium for de få. I 1923 ble han ansatt som teknisk direktør og styremedlem i Daimler-Motor-Gesellschaft, og den berømte Mercedes SSK ble utviklet under hans ledelse.

Året etter ble han utnevnt til æresprofessor ved Stuttgart tekniske høyskole. For å få spillerom til å realisere sine visjoner, grunnla han i 1931 selskapet Dr. Ing. h.c. F. Porsche GmbH som skulle være et konsulentfirma og senter for konstruksjon av motorer og kjøretøy. Volkswagen og racerbilene til Auto-Union ble utviklet av Porsche på 1930-tallet. Den såkalte Auto-Union P var en racerbil som veide 750 kg og hadde en 6 liters motor på 650 hk. Denne bilen vant en mengde løp og satte mange fartsrekorder.


Hitler hadde bestemt at alle tyske familier trengte en radio (for å høre hans taler), og alle trengte en bil eller brukbar traktor. I 1934 ble det inngått en kontrakt med Porsche om utviklingen av prototype folkevogner. Vinteren 1936 hadde Ferdinand Porsche bygget tre biler som fikk navnet VW3. De tyske myndighetene fikk så bygget ytterligere 30 prototyper ved fabrikken til Daimler-Benz. Etter å ha testet prototypene ble det bestemt å bygge opp en folkevognfabrikk nord for Hanover. Wolfsburg ble den såkalte ”Autostadt” hvor hovedkvarteret til Volkswagen fortsatt ligger.

Under krigen var Porsche engasjert av den tyske stat i utviklingen av militære kjøretøy og tanks. Dette førte til at han ble fengslet av franskmennene i 1945 og måtte tilbringe 22 måneder bak murene. Etter løslatelsen begynte han igjen sitt arbeid med utvikling av kjøretøy. Ytelse og kjøreegenskaper hadde alltid vært viktig for Porsches bilutvikling. Nå hadde han muligheten til å konstruere en bil på eget initiativ, og sammen med sønnen Ferdinand Anton Ernst Porsche (mest kalt ”Ferry”) konstruerte han sportsbilen som skulle bære navnet Porsche. Den legendariske Porsche 356 var basert på boblas teknologi og ble satt i produksjon i 1948.

Kort tid etter at han var fylt 75 år, døde Ferdinand Porsche i Stuttgart 1951.